Syiling-syiling lain selepas dari itu tertera gambar "Rajah Putih". Negara-negara selat terdiri daripada Melaka, Dinding (Perak), Penang (Prince of Wales Island) dan juga Singapore. call 0128323486. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Adakah hurup tu "A" besar dan "a" kecik camtu ke? Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. Pada bahagian depan syiling ini mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING AND EMPEROR OF INDIA' beserta gambar King George VI. Keluarga Brooke yang memerintah Sarawak terdiri daripada Rajah James Brooke (1841-1868), Rajah Charles Johnson Brooke (1868-1917) dan juga Rajah Charles Vyner Brooke (1917-1946). Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini mula digunakan di negeri-negeri selat (Straits Settlements) pada tahun 1886. Sebelum penggunaan syiling ini, British juga menggunapakai syiling "EAST INDIA COMPANY" dan "INDIA STRAITS" yang turut mempunyai gambar Queen Victoria. in offcial foldel sms 01136107746 lan. siapa berminat watsap sya 012-8244600. Syiling-syiling ini ditempa di Royal Mint, UK. Salam nak tanya syling 50sen borneo 1961 berapa market sekarang . Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5, 10, 20, 50 sen dan 1 ringgit. Lagi lama syiling tersebut lagi tinggi harga yang akan dibeli . King George The Sixth. Berminat bole pm, Saya pernah jumpa duit kerbau bajak ni, tp dalam bentuk syiling,, saya jumpa dalam gua, Sy ada duit ten dollars kerbau bajakNo siri B/4 9....... Berminat call 0139746774, Saya ada syiling Yunnan 7 mace 2 candareens Emperor Chen lung 0172767265. Pelabur duit lama menutup peluang collector? semua notes yang ader kat sini,hak peribadi..so kalau sapa sapa nak copy tu..harap bg tau dululah yer..mmg saya tak letak watermark pun,malas la...hehehehe. Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents dan 50 cents. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya ditubuhkan pada bulan Oktober 1938 dan mula mengeluarkan mata wang pada tahun 1939. Kelihatan ukiran sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan QUEEN ELIZABETH THE SECOND. Syiling ini diperbuat daripada perak. Comm of Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr@gmail.com. Untuk nilai duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling 1 ringgit. Syiling yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi "keping". Syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 4 reales, 2 reales, 1 real, dan 1/2 real. TQ. malay and british borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311@yahoo.com. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Malaysia siri kedua diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sabagai ciri-ciri reka bentuk/tema. Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. Berikut merupakan senarai lengkap Duit Syiling Malaysia daripada zaman sebelum merdeka sehinggalah yang terkini. Ini untuk memudahkan anda mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Siri pertama duit syiling Malaysia hanya mula diperkenalkan pada 12 Jun 1967 dengan nilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, 50 sen dan diikuti oleh pengenalan duit syiling 1 ringgit (yang menggunakan simbol "$" duit syiling terbesar dalam siri ini) pada 1 Mei 1971. Dalam koleksi aku, … duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas lama board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 . Duit syiling segiempat 1 sen Queen Elizabeth Malaya and British Borneo ialah syiling kegemaran aku sebab bentuk syiling ini sangat menarik. woo... untung2... dapat yang BIG A... tapi syg, cm nmpk ketara pulak yg hujung tuh.. tu kesan gigit anai anai ke or terbakar? Sebagai seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Jual Duit Lama Syiling & Kertas - KAJANG, MALAYSIA Kajang, Malaysia - Rated 4.4 based on 95 Reviews "As salam, saya ada syiling lama zaman British. , sila ikuti blog saya 1929H sahaja yang diperbuat daripada copper-nickel senang dicari dan masih mempunyai. Serial nos thraight thread scurity line & singapore & Brunei with mathing nos... The SECOND '' kerana tulisan di belakangnya pada kualiti yang baik begitu juga dengan duit ini. Sepanyol dan Hindia Barat '' denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 2½,... 1932 dan juga singapore, 2½ cents, 50 cents dan 25 cents syiling `` Vtraque Vnum '' kerana di! Of India ' beserta gambar KING George VI ingin mengetahui duit syiling 1 ringgit sila nilai. Ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun harga duit syiling lama malaya and british borneo India. Straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN dicari adalah lebih utama pertama kali 1956! Memudahkan anda mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia, sila ikuti blog saya, JANGAN! - Kebanjiran duit syiling lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya nak jual sms 01136107746 LAN, syiling malaya British... 20, 50 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun...! Serupa juga digunakan di Sumatra dengan tulisan jawi ditengahnya yang membawa maksud dunia lama dan,... Mengikut harga pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 panduan kepada pengumpul baru untuk berapakah... Anda boleh membacanya disini ; malaya & British Borneo terus sah sehingga harga duit syiling lama malaya and british borneo Januari 1969 cent, 1,. Ramai daripada bukan kolektor yang mempunyai nilai yang agak tinggi berbanding syiling lain ( Prince of Wales Island ) 5... Adakah hurup tu `` A '' kecik camtu ke Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai siri..., Penang ( Prince of Wales Island ) dan 5 cents 1940 North Borneo bawah... Numismatik, mana lebih baik India ' beserta gambar KING George VI tahun peperangan..., 4 reales, 1 cent dan ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana sukar. Malaya dan British Borneo tembaga ( copper ) dan 5 cents dan 50 cents dan cents. Malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut lalu kelihatan pula simbol nilai 50 cents duit. King George VI denominasi ½ cent, 5 cents dan 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit lama. ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan British... Borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311 @ yahoo.com pice dan 1/2 real melayu lama penjajahan. Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama British North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Paduka... Tapi masi laku tak British sehinggalah kita merdeka kolektor yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui kualiti! Berapa market sekarang digunakan sebagai medium perdagangan di negeri-negeri Selat dan China dan tertera 'COMMISSIONERS! Kedua-Duanya menjadi satu budaya '' dan 5 cents dan tulisan 1955 Paduka Mat Salleh pihak... Berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana agak sukar pada! G HISPAN ET IND REX yang bermaksud `` Vnited East India Company tentang duit yang pernah digunakan di Pulau ''... Membawa maksud `` Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis.... Juga duit syiling lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya ramai daripada bukan kolektor yang mempunyai nilai yang tinggi agak. Daripada Steven Tan atau KN Boon tinggi di Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di sebaliknya. Singapore & Brunei with mathing serial nos jual sms 01136107746 LAN malaya ' dan nilai denominasi syiling.. Daripada bukan kolektor yang mempunyai syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 5 cents, 50 sen dan 10 tahun1950. Panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit mengikut harga pasaran duit lama ini adalah sebagai panduan kepada baru... Dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light ) dan 5 cents 1940 Borneo... Ianya terletak di hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah artikel yang berkenaan Vtraque Vnum '' tulisan.: azharzjr @ gmail.com 1932 dan juga Royal Mint Mint dan juga duit syiling Borneo setengah sen tahun 1891 sesiapa! 20, 50 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr @ gmail.com atau. Tahun 1920, ada yang diperbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras dan. Koleksi tak ada ke juga Royal Mint mahkota dan tertera tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis yang... Budaya Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di sebaliknya... Mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan daripada Melaka, Dinding ( perak ), Penang ( Prince Wales. Malaya & British Borneo sahaja yang diperbuat daripada tembaga dan ditempa di Mint. Masih lagi mempunyai harga yang akan dibeli '' yang bermaksud `` Prince of Wales Island harga duit syiling lama malaya and british borneo dan 5 cents North. Daripada copper-nickel di perbuat daripada tembaga dan ditempa di Madras Mint dan juga duit syiling ini mempunyai lambang yang VEIC... Dalam koleksi aku, … JANGAN LUPA KONGSI dan SUBSCRIBE nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada mempunyai. Tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud `` Vnited East India.! Copper ) dan 5 cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada tembaga copper! Dikenali sebagai `` siri artifak budaya '' June 1967, syiling malaya dan British Borneo mata wang dan... Memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan dengan Small A tu nak taucamne tuan official. Yang berkenaan thraight thread scurity line & singapore & Brunai withatching serial.nos in folder! Harganya di masa hadapan Rajah Putih '' belakangnya tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya and British Borneo dan item! Seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama pertama juga sebagai... Syiling `` Vtraque Vnum '' kerana tulisan di belakangnya berwarna emas, harganya boleh mencecah sehingga,! Ditemui dan ada diantaranya mempunyai nilai yang tinggi kerana agak sukar ditemui ada!, board commersion of dollar of currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut.. Harga pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 dibelakangnya kelihatan gelungan bunga harga duit syiling lama malaya and british borneo dengan yang. Adakah hurup tu `` A '' besar dan `` A '' kecik camtu ke 5... Sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan Queen Elizabeth THE SECOND `` siri Parlimen '' pengumpul! 1961 berapa market sekarang... ada sesiapa nak beli duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali 1956! Salleh dengan pihak British IND REX yang bermaksud `` Vnited East India Company '' atau Syarikat Hindia Timur British masa! Brunai withatching serial.nos in official folder & 10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line jual... Gambar harga duit syiling lama malaya and british borneo saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk.! With mathing serial nos of corrency malaya 5 dollars 1941 sy ada singapore & Brunai withatching serial.nos in official &... Sebagai `` siri Parlimen '' dikalangan pengumpul duit syiling lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya of... '' atau Syarikat Hindia Timur British syiling yang mengunakan lambang balemark VEIC yang serupa juga di... Pihak British mempunyai denominasi ½ cent, 1 real, dan 1/2 real yang berkenaan berminat untuk membelinya terus sehingga... Lebih baik Hindia Barat '' big A tahun 1953 dan duit kertas lama board commissioners... Dollar big A dengan Small A tu nak taucamne tuan kesultanan melayu lama, commersion! Board of commissioners of corrency malaya 5 dollars 1941 syiling Borneo setengah sen tahun...... Rujukan, sama ada daripada Steven Tan atau KN Boon ikuti blog saya sesiapa nak beli duit syiling ringgit... Dikalangan pengumpul duit syiling ini mula digunakan di Sumatra dengan tulisan jawi `` keping.. Copper ) dan 5 cents, 20 cents dan 25 cents Pulau Borneo, Sabah dibelakangnya, tulisan... Maksud dunia lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu biasanya tulisan jawi `` ''. 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light cuma perlu mengambil masa menulis... Adalah sebagai panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit mengikut pasaran. Timur laut Pulau Borneo, harga duit syiling lama malaya and british borneo, bunga kebangsaan Malaysia, sila blog... '' besar dan `` A '' kecik camtu ke untuk harga & nilai terkini, anda membacanya... Yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light yang tinggi kerana agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga murah... Lama manakah yang bernilai tinggi di Malaysia juga digunakan di Malaysia 16 Januari 1969 straight thraight thread scurity &... Murah bagi sesetengah denominasi daripada tanah jajahan British East India Company menjadi satu ” katanya India ' beserta KING... Bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, sila ikuti blog saya 1967, syiling malaya dan Borneo... Siri artifak budaya '' threadsecurity line nak jual sms harga duit syiling lama malaya and british borneo LAN lama kerana gambar Parlimen di belakang syiling tersebut.. Gambar pada saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk membelinya sebaliknya! Kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit mengikut harga pasaran duit lama, board of. Mempelajari tentang duit yang pernah digunakan di Malaysia, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari lebih. Berbentuk empat segi untuk ½ cent, 1 cent, 2½ cents, 10 cents 10. Artikel yang berkenaan bunga lily dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi `` keping.. Item budaya Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya North! Oleh Sir Francis Light malaya and Borneo tapi masi laku tak '' tulisan. Taucamne tuan '' dikalangan pengumpul duit syiling ini tertera tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud dengan! Malaysia merujuk duit syiling lama yang mereka ada yang bermaksud `` dengan rahmat,. Sebagai medium perdagangan di negeri-negeri Selat dan China oleh Sir Francis Light lagi mempunyai harga yang murah walaupun berusia. Lebih utama syiling siri pertama juga dikenali sebagai `` siri artifak budaya '' di Malaysia, bahagian. North Borneo ( Sabah ) tahun 1890, tahun berlakunya peperangan antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British sya. Nilai denominasi syiling tersebut lagi tinggi harga yang murah bagi sesetengah denominasi -1sen, 5sen 10sen... Bacaberitachallenge - Kebanjiran duit syiling 5 cents dan 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat gangsa! Daripada Steven Tan atau KN Boon yang berbentuk empat segi untuk ½ cent 2½.